www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Blog


Debatforum WWW

7. Poesiens Dag

i Frederiksberg Have antiklimaks

Her er et referat at Poesiens Dag 2006, som jeg oplevede den.

Per-Olof Johansson

Bjarne fortæller en skrøne

 


Hjemmeside for Foreningen for
Poesiens Dag

Per-Olof Johansson:
Ved invitationen 2006


Lidt historie:

Per-Olof om
at læse op på
Poesiens Dag 2005  

Per-Olof Johansson, tilegnet Poesiens Dag 2005 i Frederiksberg Have
Vi vil ha'

Nu ANDEN POSITUR - men det startede med

POESITUR 2001: Ni danske digtere på cd
Med støtte fra Litteraturrådet kan digterne Birgit Filskov, Per Nielsen, Bert Blom, Per-Olof Johansson, Lena Krogh Bertram, Benny Pedersen, Jørgen Rasmussen, Viggo Madsen og Anni Broue præsentere POeSITUR 2001.

Benny

Per-Olof

For syvende gang afholdtes Poesiens Dag i Frederiksberg Have 27. august, i år med 115 digtere. Jeg er med for anden gang. Sidste år var det en anelse køligt, men ellers godt vejr, vist endda solskin. 5-6000 mennesker gennem haven.

I år blev det kun til et par tusinde pga vejret. Det afsløredes ved den efterfølgende afslutning, at det var Lene Poulsens sidste år som formand. Forløbet har ellers været en succes, så det var synd at hendes sidste runde blev antiklimaks. Det startede ellers nærmest som året før, skønt vejrmeldingerne var klare nok: Regnbyger undervejs.

Kendte og ukendte digtere vrimler mellem hinanden ved havens indgang. Med udleveret navneplade at sætte i jorden, et tæppe og en paraply søgte vi, dvs Bjarne Gårdsvoll, Benny Pedersen og jeg selv fra gruppen Anden Positur mod vor standplads midt på Ammeplænen ud mod sjette Frederik. Godt fotogent sted. Men hvem ville dog søge ind på midten til os, som de færreste har hørt navnet på? Så vi ændrede på anarkistisk vis standplads til græskanten, så forbipasserede på stien blev nødt til at snuppe en hørt linie i forbifarten. Og overfor en bænk, vor heppehold kunne sidde på, for sådan et havde vi også med, juhu.

Så gik vi i gang, og der stoppede selvfølgelig ikke så mange, som vi kunne ønske. Tvært imod vil jeg sige, det er vilkårene, sjovt er det alligevel. Det er en situation, jeg prøvede at imødekomme med mit ”Gå videre digtet”:

 

Gå videre

Gå videre

Der kommer et nyt digt om lidt

Der er flere digte undervejs

Nye digte

Anderledes digte

Mere spændende digte

Mere vedkommende digte

Gå videre videre

Gå videre

De synger længere fremme

De er lettere at forstå længere fremme

Mere på bølgelængde med dig selv

Det næste er hele tiden det bedste

Forventningens glæde

Hele tiden til stede

Gå videre videre

Gå videre

Det bliver meget bedre hen ad vejen

 

Pludselig høvlede regnen bare ned, og da jeg havde lyttet rigtig godt til vejrudsigten, kom mine gummistøvler og regntøj til god gavn. Den nærmeste familie dukkede op, som regnen satte ind og er der noget som børnebørn der lytter? – inden de atter forsvandt til de tørre steder.

Ole Bundgaard og Mona Larsen havde søgt ly under ”vores” træ, og snart stod vi fem i rundkreds og trodsede med vor paraplycirkel regnen. Paraplyen var flot lilla i år med digte på, det så festligt ud. Alle digte vi havde med ordet ”vand” kom op til overfladen og kunne give anledning til latter. Tilhørere kom og gik, de var få men de var der.

Mon nogen fik fotograferet os – det skulle da have været med undervandskamera! Det tordnede også, ikke for tæt på, men at stå under det kæmpetræ virkede ikke alt for sikkert.

I år gik vi med over til afslutningen i Riddersalen, Jytte Abildstrøms teater. Hende var det, som tog initiativet til Poesiens Dag. Her står indenfor døren:” Ovenover skyerne er himlen altid blå”. Der ser man.

Her drak vi en øl, hyldede pristagerne, bestyrelsen og den seje formand, som havde fortjent en bedre afslutning på sit drømmeprojekt. På et foto af Gorm Valentin vil man en dag se hvem af os, som holdt ud. Der var jo en god buffet at slutte af med. Erik Stinus fik ”Græsprisen” og læste et græsdigt, egen oversættelse, i en dejlig stilhed. Ja sådan kan oplæsning også være. Et stille lydhørt publikum uden regnens trommen.

På vej til p-pladsen hilser vi på Meir Goldschmidt, Nathansen og Drachmann i det lille anlæg. De er døde og klarer at stå ude i regnen uden paraply.

 

Per-Olof Johansson


 

 


www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW

@