www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Blog


Debatforum WWW

Digter i Frederiksberg Have

august 2006

Poesiens dag afholdes med mange digteres oplæsninger recitationer med meget mere igen 2006 i Frederiksberg Have - søndag den 27. august. Der er naturligvis gratis adgang. Fra gruppen ANDEN POSITUR kan du møde Benny Pedersen, Bjarne Gårdsvold, Annie Broue og Per-Olof Johansson. Stopdigt
Poesiens Dag - kanon eller ej
Referat fra Poesiens Dag 2006
 

stopskilt

1.8.07: Poesiens Dag 2007/Frederiksberg Have aflyst pga mgl. tilmeldinger!
Følg med på:
Hjemmesiden for Foreningen for
Poesiens Dag

Lidt historie:

Per-Olof om
at læse op på
Poesiens Dag 2005  

Per-Olof Johansson, tilegnet Poesiens Dag 2005 i Frederiksberg Have
Vi vil ha'

Nu ANDEN POSITUR - men det startede med

POESITUR 2001: Ni danske digtere på cd
Med støtte fra Litteraturrådet kan digterne Birgit Filskov, Per Nielsen, Bert Blom, Per-Olof Johansson, Lena Krogh Bertram, Benny Pedersen, Jørgen Rasmussen, Viggo Madsen og Anni Broue præsentere POeSITUR 2001

 

 

 

Den redigerede virkelighed....

Du som har ord i sinde

Du som er i gang

Gå i stå

Hun har ord på tungen

På læberne, en pustelyd

Fra krop til krop

Læg øre til

Ord for ord

Ordklumper

Ordguirlander

Sprogblomster

Aleneord

Ord som bog

Digter som digter

Digter for digter

Digter ved digter

Digter langs digter

Digter mod digter

Du kan gå i gang

Det er ingen kunst

Det er sværere at forstå

Hun kan gå i stå

Stop! Stands! Vent!

Ordfærgen lægger til

Og sejler om lidt

Hør ordene følge dig

Skridt for skridt

Kom an! Stå foran!

Stå først! Sluk her din store

       Ordtørst

Per-Olof Johansson


Måske er der der virkelig brug for flere aviser? Politiken har i hvert fald sjældent plads til de indlæg, jeg sender dem! Og Dag til Dag har de indtil videre skrottet, vel for at blive af med mig og andre som jeg.
Det har givet mig anledning til at udkaste den teori, at når Venus fra Milo og andre græske skulpturer både er uden arme og andet, så er det fordi de har været forbi en redaktion....
Når journalister skriver erindringer, sker det man aner, at de ikke har fået trykt alt det skrevne. I samtiden taler man ikke om det. Måske ud fra en overbevisnng om, at det forringer chancerne for at få noget trykt en anden dag, et andet sted. Dette kan jeg begivenheden taget i betragtning ikke nå at få til en anden redaktion, og internet er jo da også et pragtfuldt sted. Lillerød 23. august 2006.

Poesiens Dag: Kanon eller ej

 

Per-Olof Johansson,

Box 58, Allerød

 

Et eller andet sted har jeg en digtantologi fra 1800-tallet- vel at mærke udvalgt i samtiden. Jeg husker, at det indtryk den gav mig af den tids digte, var et ganske andet, end det jeg havde fra folkeskolen og Falkenstjerne: langt mere tunge og fodslæbende. Sådan vil det sikkert også gå med dagens kulturkanon – dens danmarksbilleder vil slet ikke svare til fremtidens – der vil være en masse med som eftertiden har vraget som værende interesseløst. ’Dansk nu’ er ikke det samme som ’dansk for altid’. Noget bliver vraget. Noget endnu eksisterende er allerede vraget. Jeg har hørt, at digter er ikke noget man kan kalde sig selv, det er en titel man tildeles. Kan man så ikke være en vraget digter? Sådan en digter er jeg.

Men jeg digter alligevel, og trods mit navn er jeg dansker. I et futilt forsøg på at komme tiden i møde, deltog jeg i vinter her i min by i en af de så moderne ’poetry slam’ konkurrencer og røg helt i bund. Alligevel fortsætter jeg. Jeg har meldt mig til at deltage på ’Poesiens Dag’ den 27. august i Frederiksberg Have, og jeg deltager i et oplæsningsarrangement på BogForum. Ligesom min deltagelse på www gennem ti år, er mottoet at ordene må ud og møde et publikum, er det end lille. Det er fejt andet. Desværre mangler jeg talentet for at kunne ’udenad’, så det må blive oplæsning.

Mærkeligt nok: At jeg vitterlig er vraget (mange forlag!) har jeg ikke mærket så stærkt, som jeg ville tro. Tvært imod har det virket stærkt positivt, at dog nogen hørte efter og kunne være på samme bølgelængde, som jeg.

At læse op de to steder er meget forskellige oplevelser. På BogForum på kanten af en stand og i konkurrence med andres lydanlæg og asende og masende menneskemasser – og så Frederiksberg Haves fred og måske regnvejr.

Til begge oplæsninger havde jeg den ide, at jeg ville klippe mine manuskriptsider til i kulturkanonformat og anbringe dem som indstik i bogen, for at henlede opmærksomheden på, at der jo var andre valgmuligheder. Nå, det ville den nok brække ryggen af! Revisionen ville dog let kunne opfattes lidt for privat og fornærmet, hvor jeg bare opfatter det som en vittighed. Og flere af indlederne er jo hele tiden ved at tage dette med ’kanon’ i sig igen, de vil både blæse og have mel i munden, så det er jo allerede sagt. Havde man nu bare kaldt det hele en antologi, havde vi et fornuftigere debatgrundlag, for ingen kan vel påstå at udvalget af er uinteressant.

Jeg vælger her at gøre opmærksom på det mærkelige i, at ’Svantes viser’ er med som ’populærmusik’ og ikke som digtværk. Som ’gesamtkunstwerk’ skulle det måske have haft en kategori for sig selv. Man kan da ikke af ’pladshensyn’ bare sætte et antal, der er masser af plads, det er jo ikke en synkende redningsbåd!

Og hvor er oversættelsernes kategori? Dansk kultur uden oversættelser er godt nok fattig. Hvor er Saxo, hvor er Evald Tang Kristensen, hvor er lurerne, hvor er Frederiksborg Slot! Hvor er der et stikordsregister. Oversættelser – her kan jeg jo gøre noget. Jeg må have en oversættelse med i mit program. Dan Andersson er vraget af ’Den Lille Danske Encyklopædi’, han er en svensk digter født 1888. Han døde i 1920, så jeg skal ikke spørge nogen om lov til at bruge min egen oversættelse af digtet om Gasken, som døde uden præsten (læs: autoriteterne) ville velsigne ham. For kanon eller ej – på ’Poesiens Dag’ er det ikke kun det i dag kanoniserede som kommer til orde. Hvem ved, måske udvider vi horisonten.

 

******************************

 

 


www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW

@