www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Blog


Debatforum WWW

Hasta la Vista med Microsoft 2007

En ukvalificerets beretning

Per-Olof Johansson

 

Microsoft lancerer om få dage, 29-30 januar 2007 et nyt styresystem Windows Vista, og et par hundrede mænd og måske fem kvinder er taget til Zitechs hovedkvarter i Allerød for at blive introduceret til det – vi ved jo at vi som pc-brugere bliver nødt til at forholde os til dets eksistens. Er det en nødvendighed at indføre det? Min konklusion er kort, at sikkerhedsmæssigt er det nok nødvendige forbedringer, men brugermæssigt kunne vi nok klare os med det eksisterende XP i lang tid fremover. Denne konklusion er imidlertid totalt ligegyldig – Vista er her, og om end måske med nogen tøven, så vil millioner gå ombord i det og lære nyt – igen igen. ( Læs videre)

 

 


En smule puritansk havde jeg tænkt denne side uden links til Zitech og Microsoft - de er så lette at finde! Men da Zitech har lagt oplæggene ud på nettet, kan jeg ikke nære mig. Men jeg understreger, at dette ikke er reklame!
Zitech om Microsoft Vista 
Microsoft lancerer om få dage, 29-30 januar 2007 et nyt styresystem Windows Vista, og et par hundrede mænd og måske fem kvinder er taget til Zitechs hovedkvarter i Allerød for at blive introduceret til det – vi ved jo at vi som pc-brugere bliver nødt til at forholde os til dets eksistens. Er det en nødvendighed at indføre det? Min konklusion er kort, at sikkerhedsmæssigt er det nok nødvendige forbedringer, men brugermæssigt kunne vi nok klare os med det eksisterende XP i lang tid fremover. Denne konklusion er imidlertid totalt ligegyldig – Vista er her, og om end måske med nogen tøven, så vil millioner gå ombord i det og lære nyt – igen igen.

Alle mulige eksperter vil kommentere fødslen, fremhæve de vigtigste nyheder, fremhæve vægtige kritikpunkter. Jeg stiller mig med i koret som den ukvalificerede og fortæller hvad man som sådan alligevel får ud af at lytte med.

På et tidspunkt henviser Anders fra Microsoft, som skal præsentere den nye office-pakke, til Word1 fra sidst i 80’erne og viser på storskærmen, hvordan det så ud – med sine 150 funktioner – mod de flere hundrede i det nye Word – jo det er vi nogle som kan huske. Hvad hjælper det med det dobbelte antal funktioner, hvis vi stadig faktisk kun stort set bruger de – 150. hvad laver så alle de andre?

Jo! – de sælger! Og det er derfor vi er her – vi skal købe – de fleste vil gøre det – vil være nødt til det.

Når man har været med i snart 15 år, har der ellers været et utal af begyndelser – og man glemmer altid at sige pænt farvel. Windows 2.1. var der noget, som hed. Og så var det WordPerfect som var mit første tekstprogram, og nogen mente det var bedre end Word – var det nu det? Mærkelige ikoner i gamle mapper vidner om den tid. Gad vidst om de kan konverteres.

Salgsdirektøren fra Zitech siger, at man med denne præsentation begynder noget nyt – han er nok for ung til at vide bedre. Jeg har i hvert fald siddet her engang før – i 90’erne i en lignende anledning. Denne gang har jeg besluttet, at ikke lade mig slå ud af alt det jeg ikke forstår og i stedet prøve at fokusere på det, jeg bilder mig ind at forstå. Dengang var deres storskærm noget nyt – det var en sjov oplevelse en gang ved et foredrag at udnytte den direkte adgang til egne hjemmesider. Nu er storskærmen nærmest triviel, på Skovvangskolen har vi muligheden i alle klasseværelserne.

Jørgen Rahbeks – også han fra Microsoft - indledende mål står helt klart: Vista er enklere, Vista er sikrere, Vista er bedre forbundet, Vista fører til dramatisk mindskede omkostninger.

Enkelheden: Ideen i det enklere er åbenbart, at behovet for at strukturere sit lager af data bliver mindsket. I stedet skulle søgefunktionaliteten være forbedret. Ud fra den filosofi, at 15 % af vores tid foran pc’er går med at lede efter noget. Samtidig udvides søgeområdet til hele netværket, da, siger han, 80% af et firmas materiale ligger hos medarbejderne. Så er der småting, som at stien er synlig, at menupunkter, som før levede en skjult tilværelse er trukket frem og at filens egenskaber altid står i bunden af dokumentet. Ups, her svigter systemet, selvom det ellers ”altid” fungerer, ”tro mig”. Som noget virkelig smart er 3D-acceleration blevet en del af systemet, således at de åbne dokumenter kan ses ikke blot lineært i bunden af skærmen, men kan vises i 3D. Som en af deltagerne sagde, da vi havde lejlighed til selv at prøve: ”Ih, det har vi også ventet på i årevis!”.

Det med at være ”bedre forbundet” er ret teknisk for mig – men sikkert rigtig nok. Mon ”Mødeforum” (Windows meeting space”) hører hjemme her? Nu kan mødedeltagere i et antal af  ti sidde ved hver sin pc’er og arbejde med samme dokumenter – afløsningen for storskærmen, siger han, intet mindre. Hvis en deltager har et program, de andre ikke har, kan han i det mindste fremvise filen. Et mobility center hører måske også hjemme her – samling af styring af lyd og billeder, men funktionen, indrømmer han, har været der hele tiden skønt ikke samlet.

Da vi ryger ud i Internet Explorer 7, står den stille et øjeblik: Jamen sådan er det jo nu! Tænker jeg. Let adgang til at abonnere på RSS-feed, forenklet værktøjslinie. Ups det er jo fordi jeg allerede kører med den engelske version, som går ok i Windows XP. Den gamle verbale menulinje er væk, og jeg havde stort besvær, til jeg genfandt den. Tryk Alt. Deltagerne her slipper for besværet: De har nu hørt, at man bare skal gøre sådan – og så kan man igen finde vejen til at åbne egne HTML-filer på harddisken.

Så går vi til sikkerheden. Igen bliver han teknisk i mælet, langt ud over min fatteevne. Sjovt nok er det her, jeg har størst tillid, men forstår mindst! Her er bedre firewall (svenskerne siger ”brandvägg”, skal vi sige brandmur?), bedre datasikkerhed, bl.a. ved indførelse af ”administrator password”. Nu er det ikke nok, at en virus kommer ind, den vil ikke kunne tage kontrol som tilforn. Det lyder, som om det er en del funktioner, som i dag varetages af diverse ekstraprogrammer, men dem skulle småbrugerne altså kunne blive fri for.

Hele den nye opbygning skulle give lavere driftsomkostninger, selvom 3D kræver mere strøm, hvilket kan blive et problem for ældre maskiner, især bærbare. De lavere omkostninger indregner vist også, at vi bliver mere effektive ved skærmen!

Der er en Vista Product Guide på 170 sider at hente på nettet i Vista Ressource Center, javel, hvem gider printe dem ud?? Det er fejt at der ikke er fortrykte eksemplarer til rådighed. Med tanke på de biblioteker vi modtog engang med hvert program.

Der er hele fem versioner af Vista at vælge mellem. For den private forbruger Basic, Premiere og Ultimate – for mindre virksomheder er minimum Ultimate og en kraftigere Bussines, hvor denne sidste version er minimum for større virksomheder, og Entrepreneur er sidste skud på stammen!

Anders gennemgik så Office 2007 pakken. Word får ny menubar, dokumentgenoprettelse er forbedret, der er en ny zoom-knap, som ser smart ud. Mest faretruende lyder, at doc-formatet erstattes af noget han kalder ”open XML” En converter sørger for, at vi kan læse de gamle dokumenter. Postprogrammerne ændres. Windows mail og Windows Calender er afløser for Oulook Express. I Outlook vil man nu kunne se indhold af Excel og Powerpoint uden at ”åbne” filen, javel, hvor stor forskel gør det? Noget hedder Office Groove, en forbedring for teamworkere, men detaljerne strøg mig forbi

Vi sluttede af med selv at prøve programmerne, Her var nørder, teknikere, direktører, souschefer, studerende i en heftig blanding, men altså (næsten) ingen kvinder. De inviterede var vel alle de, som varetager indkøbene, og det lader til at være mænd, mænd, mænd. I den henseende en lidt kedelig forsamling. Det var da også en mand, som ved lodtrækningen uden notarius publicus mellemkomst vandt den udlovede bærbare med Vista. Som dog først kunne udleveres, når Vista er frigivet!

Af de 200 mænd var vi tre på cykel.

19. januar 2007


 

 


www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW

@