www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW


Debatforum WWW

 

Søndag den 13.06.2004 - i rubrikken Dag til Dag i Politiken - jeg har her korrigeret for den fejl, at jeg lod Grauballemanden være henrettet med strikke . Han fik nu skåret halsen over - det var Tollundmanden, som blev hængt. /per-olof

 

  Om nogen, nogle og noget -

Nogle unge kolleger har inviteret til fælles fødselsdagsfest - og mens snakken går, musikken larmer, så siger en af de yngste tværs over bordet til mig: "Nå Per-Olof, nu er du rigtig kommet til børnefødselsdag". Jeg er åbenbart under observation for en anden erklærer, at jeg mindst har drukket fire liter vand i aftenens løb. Sikkert, og hvor skulle hun også vide fra, at jeg af gode grunde hurtigt er skiftet fra vin til vand? Så kommer der en torpedo af en helt anden art. "Kan nogen sige mig forskellen på på 'nogen' og 'nogle' " siger Matthew, som lyder pæredansk men med engelsk ophav. Ingen kan og jeg får stafetten: "Det må DU da kunne forklare mig." Nok alderen igen. Jeg har ikke bedre eksempler at diske op med end nogen af de andre, men det han spørger efter er jo REGELEN. Næste morgen nyder jeg at være frisk nok til at slå op i en gammel Nudansk ordbog og få forklaringen, som aldeles ikke er enkel. 'Nogle' er flertalsform af 'nogen', som er et pronomen. Men 'nogle' kan kun bruges når betydningen er de 'ubestemte'. Når 'nogen' skal have sin forstærkende betydning 'nogen som helst', kan man ikke bruge flertalsformen. I formen 'noget' kan ordet fungere som adverbium, og da også kun i ental. Ordet har vi med os fra oldnordisk og er en sammentrækning af noget som betød 'ikke-ved-jeg-hvem'.

Havde jeg nu bare vidst det - og hvis ordene havde kunnet trænge gennem lydtæppet. Ved lyden af Sebastian spørger praktikanten, om han får mig til at mindes min pure ungdom. Jeg må forklare hende, at jeg er af en årgang, hvor Beattles hørte til blandt de yngre. Rapt svar: "Nå! du er måske bror til Grauballemanden?".

En ny kollega har lige fået lært nogle af os, hvordan en strikke om flaskens hals kan fjernes uden at blive løftet op over, voila! Det trick havde Grauballemanden haft brug for, om nogen.

Nå nej - ikke ham - jeg tænkte på Tollundmanden! Men alligevel -

per-olof.dk

 

 

 


www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW

@